7 Aralık 2012 Cuma

Uzun Pozlamada Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar


Daha önceki yazımda uzun pozlama çekimi  ile ilgili tecrübelerimi sizlere kısaca aktarmıştım,

Dikkat edilmesi gereken küçük detaylar hakkında da bilgi vermek istedim.


  •          Uzun pozlama yaparken tripotunuzu sağlam şekilde sabitleyelim ve makinenizde eğer var ise ayna kilitleme seçeneğini kullanalım , aynanın hareketi bazen fotoğrafta titremeye neden olmaktadır.



  •          Gökyüzünü pozlarken ışık patlamalarının olmaması gerekmektedir , ilk zamanlarda belki olabilir ama zamanla bu etkiyi hissettirmeden fotoğraflarınızı çekebilirsiniz.





  •          Uzun pozlama etkisini duruma göre hissettirebilmek için 3-4 dakikalardan 30-40sn lere kadar inebilir yada çıkabilirsiniz, bulut akışının etkisi , konudaki su/nehir/akarsu veya denizin hareketinin etkisi bu çekim süresi ile alakalı olarak dengelenebilir ve tercihinize göre değişkenlik gösterebilir her zaman aynı değerlerde olmamaktadır.


  •          Mümkün olduğunca lensinizin iyi sonuç verdiği değerlerde çekmeye çalışın , diyaframı çok kısmak fotoğrafı softlaştırmaktadır , benim çekim değerlerim maximum 16 minumum 8 diyafram değeridir.


  •         Eğer çekim yapacağımız konu renk olarak doygun renkler vermiyor ise siyah beyaz olarak değiştirip o şekilde de değerlendirebiliriz , bazen renkli bir çekim siyah beyaz olduğunda daha etkileyici ve vurgulayıcı bir fotoğrafa dönüşebilmektedir.





Uzun Pozlama ile ilgili teknik bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://myframing.blogspot.com/2012/12/fotografta-uzun-pozlama-teknigi-long.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder